13 november 2023

Start testperiode obstakelverlichting

In het eerste kwartaal van 2024 start de test van de zogeheten naderingsdetectie voor de windturbines van Windplan Groen. De gekozen leverancier installeert de komende maanden de benodigde apparatuur. Nadien wordt getest of het systeem reageert zodra een klein vliegtuig de windturbines nadert. Als ILT het systeem goed vindt werken, mag in de nabije toekomst de rode obstakelverlichting ’s nachts niet meer permanent branden. De verlichting werkt dan alleen nog als er daadwerkelijk luchtvaartverkeer van klein zakelijk verkeer is.

De turbineverlichting is tot op heden een landelijke verplichting vanuit de Inspectie Luchtvaart en Transport (ILT). De verlichting dient om regionaal vliegverkeer te waarschuwen voor de hoge obstakels. Het gaat dan bijvoorbeeld om sportvliegtuigen die in problemen zijn  geraakt en willen uitwijken naar Lelystad, en helikopters voor ambulance en politie. In de praktijk is er vooral ’s nachts echter vrijwel nooit sprake van dit type laagvliegende vliegtuigen en brandt de verlichting dus ‘onnodig’.

Van de testperiode merkt de omgeving overigens niets. De computer-apparatuur moet zich bewijzen maar de verlichting moet tijdens de testperiode gewoon blijven branden. Computers leggen tijdens de test vast of naderende vliegtuigen zijn gedetecteerd en of er vervolgens automatisch een opdracht komt om de verlichting aan te schakelen.
Als alle tests succesvol verlopen worden de resultaten voorgelegd aan de Inspectie Luchtvaart en Transport (ILRT) om een definitief akkoord te krijgen op inschakeling van het systeem.
De overkoepelende Windkoepel Groen hoopt dat dit akkoord in 2024 wordt afgegeven.

Zie ook de pagina Verlichting