12 maart 2023

Officiële opening GDG Dronten besluit geslaagd bouwproces

In Biddinghuizen vierden zo’n negentig genodigden vrijdag 10 maart de officiële opening van het Gesloten Distributiesysteem Groen (GDG). Dat systeem is de afgelopen twee jaar gebouwd aan het Olsterpad in Dronten en is de schakel tussen acht windparken van Windplan Groen en het onderstation van TenneT/Liander. Ook het zonnepark van Flevoland Duurzame Energie levert elektriciteit via het GDG aan het landelijk net.

Projectdirecteur Lucas Lambers was gastheer van de bijeenkomst en hief met de aanwezigen het glas op afronding van het succesvolle project.

Projectdirecteur Lucas Lambers (foto’s Klaas Eissens)
Genodigden proosten op het geslaagde bouwproject.

Vanuit het projectteam toonden projectmanager Jeroen van der Sloot en technisch manager Benjamin Stobbe via twee schermen Live hoe de stroomvoorziening op dat moment verliep bij het GDG.
Namens TenneT/Liander blikte directeur Klanten en Markten, Melanie Bunke, terug op de voortvarende bouw en de storing in het elektriciteitsnet van 2 september. Die storing had plaats voordat de oplevering van het GDG was gepland.
Kees Verstegen en Marcel Verhoeven (Hitachi/ABB) en Eelco Wevers (Van Gelder Kabel-, Leiding en Montagewerken B.V) gaven een toelichting op de rol van hun bedrijven.
Ook was er aandacht voor de inspanningen die zijn getroost om na die storing zo snel mogelijk de elektriciteit  te kunnen  leveren. Begin 2023 was het al zover dankzij inspanningen van de diverse betrokken partijen, maar met name TenneT.

Wim Luijkxpad
Namens Windkoepel Groen en GDG BV zette Wilfried Groot Koerkamp bestuursvoorzitter Wim Luijkx van Windkoepel Groen extra in het zonnetje. Hij maakte bekend dat de toegangsweg tot het GDG vanaf het Olsterpad officieus is herbenoemd tot Wim Luijkxpad. Een drone-videofilm bracht het bord na een vlucht vanaf het GDG naar de toegangsweg in beeld.

Op een groot scherm was te zien hoe een drone vanaf het GDG eindigde bij het nieuwe naambord.
Wim Luijkx bedankte Wilfried Groot Koerkamp (rechts).

Zo werd de officiële opening een feest maar ook een mooie gelegenheid van diverse partners om elkaar eens ‘live’ te ontmoeten. Of zoals een bezoeker zei: “Ik ben zo blij dat ik hier was, de positieve energie die hier straalt kun je alleen ‘beleven’ door er te zijn. Het was prachtig om dat mee te mogen maken.”

Een volle zaal met genodigden bij Beachclub Nu in Biddinghuizen.