23 januari 2023

Windpark Vires Venti rondt bouw van 5 windturbines af

In het zuidelijke deel van Windplan Groen is binnen Windplan Groen de bouw van het eerste deelwindpark (Vires Venti B.V.) afgerond. De vijfde  windturbine in die rij kreeg vrijdag zijn wieken. De komende weken wordt de techniek aangesloten zodat het windpark zijn elektriciteit binnenkort kwijt kan aan het landelijk netwerk.

Windplan Groen bestaat in totaal uit elf windparken die in grootte variëren. Samen bouwen ze 86 windturbines van drie merken: Vestas, GE en Nordex. De bouwwerkzaamheden zijn op alle locaties inmiddels in volle gang. Naar verwachting zijn alle windturbines begin 2024 operationeel.
Vires Venti B.V. koos voor het merk Vestas. Windpark Vires Venti heeft vijf kleinere windturbines van type V126. Deze windturbines hebben een ashoogte van 93 meter en tiphoogte van 156 meter. Voor deze molens is gekozen vanwege een hoogtebeperking met het oog op klein luchtverkeer voor Lelystad Airport. Op de molens van deze lijn zijn rode markeringsstrepen aangebracht, dit heeft te maken met eisen van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voor luchtverkeer voor Airport Lelystad.