13 oktober 2022

GDG krijgt tijdelijke lijnverbinding om windparken en zonnepark aan te sluiten 

De materiële schade aan de installaties van TenneT en Liander door de stroomstoring in Flevoland op 2 september is groot. Dat incident leidt tot vertraging van de in bedrijfname van het Gesloten Distributiesysteem Groen (GDG) aan het Olsterpad in Dronten. Een aantal aangesloten windparken en een zonnepark kunnen als gevolg van het incident later stroom leveren dan voorzien.
 
Van volledig herstel van het netwerk is naar verwachting pas in de tweede helft van 2023 sprake. TenneT en Liander hebben echter besloten om een tijdelijke verbinding te maken met een andere lijnverbinding. Hierdoor kan GDG waarschijnlijk al in februari 2023 in bedrijf, zodat de eerste nieuwe windmolens en het zonnepark stroom aan het net kunnen leveren. Dat dit bereikt is, is te danken aan de goede samenwerking tussen de mensen van TenneT, Liander en GDG.