Locatie 3 – Open Dag 23 april

Windpark Olsterwind

U dient de afzetting te respecteren. Kijken doe je met je ogen.
En respecteer het éénrichtingsverkeer richting Hannekes Pluktuin waar u over de Ellerweg uw route kunt vervolgen.

Het vernieuwde windpark telt vanaf volgend jaar 8 windmolens. Tijdens de Open Dag kunt u op vier plaatsen kijken naar de vorderingen van de fundatiebouw.

Kengetallen per fundatie:

* Een ankerkooi (boven) van 24 ton vormt het hart van de fundatie
*  77 ton staal per fundatie
* 835 mbeton per fundatie


* 32 heipalen
* Lengte heipalen: circa 20 meter

Windmolen details
Merk en type: Nordex N163
Ashoogte: 159 meter
Tiphoogte: 242 meter
Rotordiameter: 163 meter
Vermogen: 6,8 MW

Olsterwind is ontstaan uit het in 2002 gerealiseerde Olster-Tocht BV en in 2003 gerealiseerde Noorderwind BV. Die twee parken hadden 18 deelnemers die nu samen met 9 nieuwe grondeigenaren en 4 deelnemers uit de socialisering van Windplan Groen (in totaal 31 deelnemers) Olsterwind vormen.

Demontage bestaande windmolens
De turbines uit 2002 zijn in 2021 verkocht aan Litouwen waar ze ondertussen al weer in bedrijf zijn. Als de fundaties eind mei klaar zijn en afgewerkt gebeurt er tot jan 2023 niet heel veel. De nieuwe turbines worden geleverd vanaf januari 2023 waarbij. Als eerste wordt windmolen 1.6 gebouwd omdat deze locatie is aangesloten op Liander. Nadien volgen 1.7 en 1.8 en vervolgens terugtellend vanaf 1.5 richting Dronten naar 1.1 met een aansluiting op het GDG (zie details locatie 5).

Uiteraard kunt u vragen stellen aan de deelnemers die op site beschikbaar zijn in herkenbare kleding. Mocht u nadien nog vragen hebben stuur die dan in via info@olsterwind.nl of via het Windkoepel Groen (WKG) adres.

Namens Olsterwind, het bestuur

Jan de Winter, Klaasjan Salomons, Jan Sonneveld, Hans Rommens, Wilfried Groot Koerkamp en Jocelyn Smit,