Hermen

“Vet!” Dat zegt Hermen Banis (13) als hem wordt gevraagd wat hij van het uitzicht vindt. Hij kijkt vanuit het ‘dakraam’ van een windmolen bij Biddinghuizen om zich heen en ziet vanaf 70 meter hoogte al snel een herkenningspunt: Walibi. Voor het eerst in zijn leven beklimt hij een windmolen. “Echt leuk, maar ook wel een beetje spannend…”

Geboren in Lelystad en wonend in Dronten, dus Hermen kent windmolens van jongs af aan en vindt het vanzelfsprekend dat ze er zijn. Ook Windplan Groen dat moet leiden tot nieuwe windmolens in onder meer het buitengebied van Dronten, vindt hij goed. “Windmolens wekken groene energie op, zonder CO2-uitstoot. Andere vormen van energie zijn slecht voor de aarde, dus ik vind het eigenlijk wel logisch om windmolens te plaatsen.”

Gaat het trouwens op zijn school wel eens over windmolens, duurzame energie of klimaatverandering? “Nee, tot nu toe helemaal niet.” Zowel niet in de les als onderling met klasgenoten. Hij zit overigens in Zwolle op school en heeft veel klasgenoten die niet of nauwelijks windmolens zien. Eén klasgenoot die eens bij Hermen op bezoek was, begon erover. “Het viel hem op dat hier veel windmolens staan. Maar hij vond het niet gek of lelijk of zo.”
Als Windplan Groen wordt uitgevoerd, komen er windmolens die flink hoger zijn dan de windmolen waarop Hermen nu heeft gestaan. Durft hij dan nog eens naar boven? “Dat weet ik nog niet…”